Awesome autumn stew

Ja men hej, det var ett tag sen! Vintern är snart här men innan hela Stockholm förvandlas till ett winter wonder land tänkte jag slänga upp en höstlig gryta som vi lagade här hemma i oktober. Detta var lite av Mattias paradnummer och han längtade efter att få stå i köket och fixa allt men det slutade med att jag gjorde nästan allt för att han var ute på andra äventyr. Tror att han blev lite besviken men det blev ju gott ändå. Receptet har vi hittat hos Masterchef-vinnaren Louise men eftersom vi försöker att undvika kolhydrater har vi ändrat lite i receptet. Vi hade tex ingen maizena till redning men det blev tjockt och bra iallafall.

3 dl portvin eller fylligt rött vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, skalade och grovhackade
700 g viltkött, skuret i grytbitar (t.ex. vildsvin, älg, hjort, rådjur) (alt. grytbitar av nötkött)
2 msk olja till stekning
3 dl vatten + 2-3 msk koncentrerad viltfond
200 g kantareller
2 msk smör
150 g ädelost, smulad
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé (alt. ljus sirap)
maizena till redning
salt
nymald svartpeppar

800 g potatis, nykokt till servering
½ dl hackad persilja till garnering

Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad. Tillsätt lök och morot.
Lägg i köttet och låt dra i kyl i minst ett dygn.
Ta upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem i olja i en stor gryta.
Slå över marinaden med rotfrukterna. Tillsätt därefter vatten och viltfond. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme.
Stek kantarellerna i smör. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelé i grytan.
Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter.

 Servera grytan tillsammans med potatis och garnera med hackad persilja.

In English – Hi guys, it’s been a while. I know that christmas is knocking at the door (almost anyway) but before that I’m gonna show you this stew I made a few weeks ago, Enjoy!