Sunny saffron buns.

Lussekatter (eller ja, lussespindlar)

2 paket saffran (à 1/2 g)
2
dl socker

2
msk rom eller vatten

50
g jäst

175
g rumsvarmt smör

5
dl rumsvarm mjölk (3 %)

1/2
tsk salt

800
g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)

1
dl russin

mjöl till utbakning

1
ägg till pensling

Gör så här:

Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats).
Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar (låt stå framme länge så det blir mjukt!)
Smula jästen och blanda med mjölk (37’c), smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk.
Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats).
Tryck i russinen.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.